Actuele Vluchtinformatie Amsterdam Airport Schiphol

Betalen in het buitenland

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen onwetend zijn over de betaalmogelijkheden buiten Nederland. Wij zetten voor u de belangrijkste aandachtspunten op een rij en geven u tips voor het betalen in het buitenland.


Creditcard

Een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel in het buitenland is de creditcard. Dit betaalmiddel is doorgaans zeer geschikt tijdens het backpacken, vakantie of tijdens een zakenreis. Veel openbare gelegenheden, waaronder hotels, winkels en restaurants, accepteren het betalen met een creditcard. Deze openbare gelegenheden accepteren doorgaans vaker het betalen met een creditcard dan het betalen met uw bankpasje. Het grote voordeel van het gebruik van een creditcard, in vergelijking met een bankpasje, is de mogelijkheid om een bedrag op de kaart te reserveren.

Op het moment dat u uw creditcard in het buitenland wilt gebruiken, zult u rekening moeten houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Deze zullen hieronder worden besproken:

Creditcardacceptatie

Hoewel de creditcard een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel is, worden toch niet overal alle creditcards geaccepteerd. Visa en MasterCard zijn over het algemeen een veilige keuze als het gaat om acceptatie. Daarentegen is American Express (AMEX) over het algemeen minder gangbaar. Meest van tijd staat bij de ingang van een hotel, winkel of restaurant vermeldt of de betreffende creditcard wordt geaccepteerd. Mocht u twijfelen over de acceptatie van de creditcard, dan kunt u terecht op de website betaleninhetbuitenland.nl. Daar ontdekt u wat de betaalmogelijkheden zijn per land.

 

Opnemen van geld in het buitenland

Op het moment dat u op reis bent, zult u ongetwijfeld willen betalen met contant geld. Bij het opnemen van geld met uw creditcard in het buitenland betaalt u transactiekosten. De transactiekosten bedragen doorgaans een vast percentage van de hoeveelheid geld dat u opneemt. Bij een negatief saldo op uw creditcard zijn de transactiekosten vaak hoger. Op het moment dat u euro's gaat opnemen in het buitenland raden wij u aan uw bankpas te gebruiken. U betaalt dan namelijk in veel gevallen geen transactiekosten. Daarentegen kan bij het opnemen van vreemde valuta de creditcard wel voordeliger zijn qua transactiekosten.

 

Pincode en handtekening

Om betalingen met uw creditcard in het buitenland succesvol te kunnen voltooien, zult u bekend moeten zijn met uw pincode en handtekening. In de Verenigde Staten, vooral in restaurants, worden creditcardtransacties nog met de magneetstrip en een handtekening geautoriseerd.

 

Wisselkoers en koersopslag

Het doen van betalingen met uw creditcard in euro’s is doorgaans gratis. Bij het betalen in vreemde valuta betaalt u een koersopslag. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van de creditcardaanbieder (bank) en de voorwaarden die horen bij een bepaald type kaart. Meest van tijd betaalt u een opslag tussen de 1,5 en 2,5 procent per transactie. Ook bij het opnemen van contanten in vreemde valuta is de koersopslag van toepassing. U betaalt dus zowel transactiekosten voor de geldopname als voor de wisselkoers.


Tips voor het betalen met een creditcard in het buitenland

Op het moment dat u gaat reizen naar het buitenland is het uiteraard slim bovenstaande aandachtspunten door te nemen. Wij hebben tevens nog een aantal tips voor u die handig kunnen zijn bij het betalen in het buitenland. Deze zullen hieronder puntsgewijs worden uiteengezet:

  • Controleer uw betalingslimiet en de vervaldatum op uw creditcard
  • Controleer uw maximale opnamelimiet (per dag/per week)
  • Houdt rekening met toeslagen, zoals transactiekosten bij geldopnamen en koersopslag
  • Betaal in lokale valuta bij buitenlandse banken en bedrijven buiten de eurozone
  • Gebruik uw creditcard op een verantwoorde wijze